ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Χελιδόνι πληγωμένο

Διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Ένα μικρό κοριτσάκι και η κούκλα του, ένας πόλεμος που την αναγκάζει να φύγει από την πατρίδα της. Μεγαλόψυχοι και μικρόψυχοι άνθρωποι. Ματαίωση αλλά και ειλικρινές ενδιαφέρον. Ξεριζωμός. Εκείνη με την κούκλα, τα παιδιά της μυγδαλιάς στη θάλασσα, μια παρέα χελιδόνια που δεν έχουν πού να χτίσουν τη φωλιά.

 

book

button
 

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, 7:30 μ.μ.

Για να δείτε την εκδήλωση ζωντανά πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους: 

 
 
Εκδόσεις Πορφύρα  
 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 20 Ιουνίου, οι εκδόσεις Πρώτη ύλη διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση για το βιβλίο της Βαγγελιώς Κονδάκη-Καραμέτου, «Χελιδόνι πληγωμένο» που κυκλοφορεί σε εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα.

 

book

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να φύγουν από την πατρίδα τους διωγμένοι και απελπισμένοι παίρνοντας έναν δρόμο μακρινό, ίσως για μια νέα πατρίδα. Η μακρά και δύσκολη πορεία της «προσφυγιάς» περνάει μέσα από ψεύτικες υποσχέσεις, μικρά και μεγάλα καράβια που δεν φτάνουν σε κανέναν προορισμό, καχύποπτους ανθρώπους που δυσκολεύονται να δεχθούν το «ξένο» και «διαφορετικό», αλλά κάπου στο βάθος ξεπηδάει και η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια που κάνει την ελπίδα να ανθίσει ξανά. Η συγγραφέας, έχοντας μελετήσει κείμενα και ζωγραφιές που έχουν φτιάξει τα ίδια τα προσφυγόπουλα, καταφέρνει να μιλήσει για σκληρές αλήθειες με έναν διακριτικό ποιητικό τρόπο, που ευαισθητοποιεί χωρίς να τραυματίζει την παιδική ψυχή.Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, η προσφυγιά, τα παιδιά-πρόσφυγες που βιώνουν με τον δικό τους τρόπο τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους. Ένα τραύμα που ζητά επούλωση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:(με αλφαβητική σειρά)

Στέφανος Γανωτής, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων, Συγγραφέας.Πόπη Διονυσοπούλου, Εκπαιδευτικός, Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Μάνια Παππά, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εκπρόσωπος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.Ηρώ Ποταμούση, Κοινωνιολόγος, Θεατροπαιδαγωγός.και ηΒαγγελιώ Κονδάκη – Καραμέτου, συγγραφέας του βιβλίου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Τάσος Αλατζάς και Έβη Βασιλειάδη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

To βιβλίο και την εκδήλωση προτείνουν : culturenow.grpamebolta.grartandlife.gr

 
 

 

 

 

 
 

Πόπη Διονυσοπούλου

 

Ηρώ Ποταμούση

 

Μάνια Παππά

 

Έβη Βασιλειάδη

 
 

 

 

 
 

Στέφανος Γανωτής

 

Βαγγελιώ Κονδάκη -Καραμέτου

 

Τάσος Αλατζάς

 
 

Βιογραφικά ομιλητών

Ο Στέφανος Γανωτής γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας τον Μάη του 1970 και μεγάλωσε στην Ακαδημία Πλάτωνος, στην Αθήνα. Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Γαλλική Φιλολογία και από το 2004 εργάζεται στη Β/θμια εκπαίδευση. Τον Οκτώβρη του 2016 πήρε απόσπαση ως Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μαλακάσα. Ασχολείται με τη μουσική, τον παραδοσιακό χορό και την αφήγηση. Έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει ως μουσικός και ως αφηγητής σε δεκάδες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τα βιβλία του : «Η Πολυασχολούπολη και Τεμπελοχώρα», «Η μικρή Κωνσταντίνα και το Φεγγαράκι», Αντίο Συρία και ΣΥΡΙΑ Το ημερολόγιο ενός αποχωρισμού. Το 2015 έλαβε τιμητική διάκριση στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, στο οποίο συμμετείχε με το σενάριό του βασισμένο στο βιβλίο «Αντίο Συρία» και με δύο ποιήματά του : «Φαρμακονήσι Γενάρης 2014» και «Ειδομένη». Είναι παντρεμένος, έχει τέσσερα παιδιά και ζει στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Η Πόπη Διονυσοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη Διεθνή Αμνηστία και άλλους φορείς, σε προγράμματα μη τυπικής και βιωματικής εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων. Έχει εργαστεί σε σχολεία ως εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από το φθινόπωρο του 2016 είναι βοηθός εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Μάνια Παππά είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος (M.Sc.). Έχει ειδικευτεί στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων σε ζητήματα ψυχικής υγείας (π.χ. διατροφικές διαταραχές, εξάρτηση από ουσίες). Εργάζεται στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στη Μονάδα Παιδικής Προστασίας, όπου ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, οι οποίοι διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες ή αστεγία, λαμβάνουν ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.

Η Ηρώ Ποταμούση είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση στο University of Warwick της Μ. Βρετανίας, όπου ασχολήθηκε ερευνητικά με τα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα. Από το 2018 είναι υποψήφια διδάκτορας του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ασχολείται επαγγελματικά με τον σχεδιασμό και την εμψύχωση εκπαιδευτικού συνοδευτικού υλικού σε θεατρικές παραστάσεις για εφήβους από το 2008. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς στην Ελλάδα (ΕΚΠΑ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Action Aid κ.ά.) και το εξωτερικό στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κοινωνικών παρεμβάσεων, επιμορφώσεων και εκπαιδεύσεων. Είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρισης του Learn Inn Ε.Κ.Π.Α. του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. από το 2019.

Βιογραφικά αφηγητών – ηθοποιών

Ο Τάσος Αλατζάς είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (1995). Έχει παρακολουθήσει Φωνητική & Θεατρικό τραγούδι με τις Λ. Φρατζέα - Λ. Γιγάντε καθώς και Κύκλους Σεμιναρίων με την Ανέζα Παπαδοπούλου. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί στο Εθνικό και Ελεύθερο Θέατρο με πολλούς και γνωστούς σκηνοθέτες. Ως σκηνοθέτης έχει σκηνοθετήσει Αρχαίο Δράμα, Πρόζα, Θεατρικά αναλόγια, Μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη των Πέτρου Ζούλια, Θ. Παπαθανασίου-Μ. Ρέππα. Είναι Καθηγητής Υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου (από το 2014). Είναι σκηνοθέτης – δάσκαλος στη Θεατρική Ομάδα Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, και Θεατρικής Αγωγής σε παιδιά (από το 2015). Υπεύθυνος Περιοδείας στις παραστάσεις: «Συρανό» και «Αχαρνής», σκην.: Γ. Κακλέας. Project Manager στον Πολυχώρο «417» στο Μεταξουργείο. Ως τραγουδιστής έχει συνεργαστεί με διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας. Στη Στοά του Βιβλίου έχει ασχοληθεί με ανάγνωση-παρουσίαση μυθιστορημάτων και ποιημάτων. Έχει κάνει κινηματογράφο, τηλεόραση και μεταγλωττίσεις.

Η Έβη Βασιλειάδη, μεγαλωμένη σε μουσική οικογένεια, είχε από παιδί μουσικά και θεατρικά βιώματα και παιδεία (τραγουδά, παίζει πιάνο και συμμετέχει σε χορωδιακά και ενόργανα σύνολα κλασικής και σύγχρονης μουσικής). Σπούδασε φιλολογία στο ΕΚΠΑ (1982-86) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1986-89). Το 1990-91 παρακολούθησε το ετήσιο σεμινάριο με θέμα «Το ανθρώπινο σώμα ως μουσικό όργανο» όπου μαθήτευσε στη μέθοδο της Μίρκας Γεμεντζάκη. Έως το 2001 δούλεψε κυρίως ως ηθοποιός συνεργαζόμενη με το Εθνικό και το Ελεύθερο θέατρο. Ως φιλόλογος έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και μεταφράσεις (στις εκδόσεις Πατάκης, Ψυχογιός, Παπαγρηγορίου - Νάκας, Σείριος, Σύνολο, Μεταίχμιο), με ερευνητική αρχειακή εργασία (2000-2003, υπεύθυνη του Αρχείου του Αιμίλιου Χουρμούζιου) και από το 2010 με τη διδασκαλία σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου. Ακόμη από το ΄91 ασχολείται με τη θεατρική αγωγή σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και εφηβικά εργαστήρια [τα τελευταία χρόνια, 2017-21, στον Δήμο Παλλήνης]. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει περί τις 20 θεατρικές παραστάσεις με παιδιά και εφήβους.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Βαγγελιώ Κονδάκη Καραμέτου είναι φιλόλογος και συγγραφέας. Είναι μητέρα πέντε παιδιών. Αγαπάει την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία. Ασχολείται με το θεάτρο και με τη δραματουργία. Τα κείμενά της διακρίνονται για τη θεατρικότητά τους. Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί για τη θεατρική παράσταση «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Έχει συμμετάσχει και έχει συντονίσει προγράμματα ευαισθητοποίησης απέναντι στους πρόσφυγες και πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού. Τα έργα της ανήκουν στο λογοτεχνικό ρεύμα του μαγικού ρεαλισμού.

Στατιστικά Ιστοσελίδας

Σήμερα 4
Χθες17
Τη βδομάδα 58
Προηγούμενη βδομάδα 108
Το μήνα 1407
Προηγούμενο μήνα 1970
Σύνολο 97219
Σύνολο Χρηστών2
Χρήστες 0
Επισκέπτες 2

Σύνδεση